TOP 8 pokarmów bogatych w wapń. I nie ma wśród nich mleka!

Wapń jest niezwykle ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie, niż jakiegokolwiek innego minerału. Potrzebny dla kości i zębów, odgrywa rolę w zdrowiu serca, funkcji mięśni i nerwów. Zalecane dzienne spożycie wapnia wynosi 1000 mg na dobę dla większości dorosłych, chociaż kobiety w wieku powyżej 50 lat i wszyscy powyżej 70 roku życia powinni otrzymać 1200 mg na dobę, podczas gdy dzieci potrzebują spożywać 1300 mg. Jednak duży procent populacji nie zaspokaja swoich potrzeb związanych z wapniem poprzez dietę. Głównymi pokarmami bogatymi w wapń są produkty mleczne, takie jak mleko, ser i jogurt. Niestety często bywają uczulające. Jednak wiele nie-mlecznych źródeł jest również bogatych w ten minerał. Należą do nich owoce morza, liściaste warzywa, suszone owoce, tofu.

Oto 8 produktów bogatych w wapń:

Nasiona

Nasiona są maleńkimi potęgami odżywczymi. Niektóre z nich zawierają dużo wapnia, w tym nasiona maku, sezamu, selera i chia. Na przykład 1 łyżka (9 gramów) maku zawiera 126 mg wapnia. Nasiona dostarczają również białka i zdrowych tłuszczy. 

Sardynki

Te małe rybki są bogactwem wapnia. Podczas gdy owoce morza mogą zawierać rtęć, mniejsze ryby, takie jak sardynki, mają jej niski poziom, ALE posiadają wysoki poziom selenu, minerału, który może zapobiegać i odwracać toksyczność rtęci.

Migdały

Ze wszystkich orzechów migdały posiadają w sobie najwięcej wapnia.

Białko serwatki

Serwatka jest wyjątkowo bogata w wapń. Jedna miarka izolatu w proszku z białka serwatkowego zawiera 200 mg wapnia.

Zielone warzywa liściaste

Ciemne, liściaste warzywa są niezwykle zdrowe, a niektóre z nich zawierają dużo wapnia, na przykład jarmuż. Niestety, niektóre z tych warzyw są bogate w szczawiany, które są naturalnie występującymi związkami, które wiążą się z wapniem, co sprawia, że jest on jakby niedostępny dla organizmu. Przykładowo szpinak- chociaż ma dużo wapnia, to jest on ciężko przyswajalny dla organizmu.

Rabarbar

Rabarbar zawiera dużo błonnika, witaminy K i wapnia. Podobnie jak szpinak, rabarbar ma wysoką zawartość szczawianów, więc sporo wapnia nie jest wchłaniane. Jedno z badań wykazało, że Twoje ciało może wchłonąć tylko około jednej czwartej wapnia z rabarbaru. Z drugiej strony ilość wapnia w rabarbarze jest dość wysoka. Więc nawet jeśli absorbujesz tylko 25%, nadal dostajesz 87 mg na filiżankę gotowanego rabarbaru.

Tofu

Tofu ma wyjątkowo wysokie ilości wapnia.

Figi

Mają więcej wapnia, niż inne suszone owoce. Jedna porcja zaspokaja 5% dziennego zapotrzebowania.

Jeśli nie spożywasz mleka i jego przetworów, przez co obawiasz się niedoborów wapnia w swojej diecie spróbuj wyżej wymienionych produktów. Smacznego!

Ściskam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.