TOP 11 korzyści zdrowotnych związanych z pyłkiem pszczelim

Pyłek pszczeli jest to mieszanina pyłku kwiatowego, nektaru, enzymów, miodu, wosku i wydzieliny pszczół. Pyłku nie należy mylić z innymi produktami pszczelimi, jak na przykład miodem czy mleczkiem pszczelim. Od pewnego czasu duży słyszy się o pyłku i nie bez powodu, bowiem zawiera on mnóstwo składników odżywczych, aminokwasów, lipidów, witamin i ponad 250 substancji czynnych.

W rzeczywistości Federalne Ministerstwo Zdrowia w Niemczech uznaje pyłek pszczeli za lek.

W wielu badaniach zbadano wpływ pyłku pszczelego na zdrowie i odkryto bardzo obiecujące wyniki.

Oto 11 korzyści zdrowotnych związanych z pyłkiem:

Imponujący profil żywieniowy z ponad 250 aktywnymi substancjami

Pyłek pszczeli ma imponujący profil odżywczy. Zawiera ponad 250 substancji biologicznie czynnych, w tym białka, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały, enzymy i przeciwutleniacze. Wartość odżywcza pyłku zależy od źródła pochodzenia roślin i pory roku. Przykładowo badania wykazały, że pyłek pszczeli zebrany z roślin sosnowych zawiera około 7% białka, a pyłek zebrany z torebek z daktyli palmowej jest bliższy 35% białka. 

Wysoka zawartość przciwutleniaczy

Pyłek jest bogaty w szeroką gamę przeciwutleniaczy, wśród nich są flawonoidy, karotenoidy, kwercetyna, kamferol i glutation, chroni przed wolnymi rodnikami i przewlekłymi chorobami. Przeciwutleniacze pyłku pszczelego redukują chroniczne stany zapalne, eliminują szkodliwe bakterie, zwalczają infekcje.

Dobry na serduszko

A to za sprawą również przeciwutleniaczy (patrz wyżej).

Chroni wątrobę

Pyłek zwiększa zdolności odtruwające. Chroni wątrobę przed szkodliwymi substancjami.

Działa przeciwzapalnie

Był stosowany tradycyjnie w stanach zapalnych i zmniejszaniu obrzęków. Związki roślinne zawarte w pyłku pszczelim tłumią procesy biologiczne, które stymulują produkcję hormonów zapalnych.

Zwiększa odporność

Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga uniknąć chorób i infekcji. Stwierdzono nawet, że ekstrakt z pyłku zabija potencjalnie szkodliwe bakterie, takie jak E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, jak również te, które powodują infekcje gronkowcem.

Dobry na rany

Pyłek ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą pomóc w gojeniu się ran. Badanie na zwierzętach wykazało, że stosowanie balsamu zawierającego pyłek pszczeli na oparzenie znacznie przyspieszyło gojenie w stosunku do standardowych leków. Przeciwbakteryjne właściwości pyłku pszczelego mogą również zapobiegać infekcjom, będącym głównym czynnikiem ryzyka, który może zagrozić procesowi gojenia się zadrapań, skaleczeń, otarć i oparzeń.

Posiada właściwości przeciwnowotworowe

Pyłek pszczeli może mieć zastosowanie w leczeniu i zapobieganiu nowotworom, które występują, gdy komórki rozmnażają się nieprawidłowo. Badania w probówkach wykazały, że ekstrakt z pyłku hamuje wzrost guza i stymuluje apoptozę- zaprogramowaną śmierć komórek- w raku gruczołu krokowego, okrężnicy i białaczce.

Łagodzi objawy menopauzy

Menopauzie, która oznacza przerwanie miesiączki u kobiet, często towarzyszą nieprzyjemne objawy, takie jak uderzenia gorąca, nocne poty, zmiany nastroju i zaburzenia snu. Badania wykazują, że pyłek pszczeli może złagodzić kilka objawów menopauzy. W jednym z badań 71% kobiet uznało, że ich objawy uległy poprawie podczas przyjmowania pyłku pszczelego. W innym badaniu u 65% kobiet przyjmujących suplementy pyłkowe wystąpiło mniej uderzeń gorąca. Kobiety te wskazywały również na inne korzyści zdrowotne, takie jak lepszy sen, zmniejszona drażliwość, mniejszy ból stawów oraz poprawa nastroju i energii. Co więcej, trzymiesięczne badanie wykazało, że kobiety przyjmujące suplementy pyłku pszczelego doświadczały znacznie mniej objawów menopauzy. Ponadto suplementy te pomogły obniżyć „zły” cholesterol LDL i podwyższyć „dobry” poziom cholesterolu HDL.

Poprawia wykorzystywanie substancji odżywczych przez organizm

Na przykład, szczury z niedoborem żelaza wchłonęły o 66% więcej żelaza po dodaniu pyłku do swojej diety. Wzrost ten prawdopodobnie wynika z faktu, że pyłek zawiera witaminę C i bioflawonoidy, które zwiększają wchłanianie żelaza. Dodatkowo, zdrowe szczury żywione pyłkiem wchłaniały więcej wapnia i fosforu z diety. Pyłek zawiera wysokiej jakości białka i aminokwasy, które mogą wspomagać takie wchłanianie. Inne badania na zwierzętach wykazały, że pyłek pszczeli może poprawić wzrost mięśni, przyspieszyć metabolizm i promować długowieczność.

Jest bezpieczny dla większości

Pyłek pszczeli występuje w postaci granulatu lub suplementu i jest bezpieczny dla większości ludzi. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub u lokalnego pszczelarza. Granulki można dodawać do ulubionych potraw lub koktajli. Jednak osoby cierpiące na alergie na użądlenia pszczół powinny unikać produktów pyłkowych, ponieważ mogą wywoływać takie objawy, jak swędzenie, obrzęk, duszność lub wstrząs anafilaktyczny.

Wygląda na to, że spoko ten pyłek, co myślicie?

Ściskam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.