Produkty bogate w wodę, które pomogą Ci w utrzymaniu nawodnienia organizmu

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezwykle ważne dla Twojego zdrowia. W rzeczywistości, gdy nie dostarczasz sobie odpowiedniej ilości wody prowadzi to do odwodnienia. Odwodnienie powoduje zmęczenie, bóle głowy, problemy skórne, skurcze mięśni, niskie ciśnienie krwi i szybkie tętno. Co więcej, przedłużone odwodnienie może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak niewydolność narządów.

Poza piciem wody, możesz dostarczyć ją wraz z pożywieniem, a poniżej znajdziesz produkty, które świetnie się do tego nadają:

Arbuz

Zawartość wody w arbuzie to 92%.

Jest bardzo zdrowy i można powiedzieć, że jest jednym z najbardziej nawilżających pokarmów. Jedna porcja (154 gramy) zawiera ponad pół szklanki (118 ml) wody, a poza tym błonnik, witaminy C i A i magnez. Ze względu na wysoką zawartość wody arbuzy mają bardzo niską kaloryczność. Ponadto, arbuz jest bogaty w silne przeciwutleniacze, w tym likopen. Likopen jest to związek, który posiada zdolność do zmniejszania uszkodzeń oksydacyjnych komórek, co pomoże w walce z takimi chorobami jak cukrzyca i choroby serca.

Truskawki

Zawartość wody w truskawkach to 91%.

Te pyszne owoce to bogactwo wody i witamin. Dostarczają dużo błonnika, przeciwutleniaczy, witaminy C, kwasu foliowego i manganu. Regularne spożywanie truskawek zmniejsza stan zapalny, co może pomóc w ochronie przed takimi chorobami jak Alzheimer, cukrzyca, choroby serca i różnymi rodzajami nowotworu.

Kantalupa

Zawartość wody w kantalupie to 90%.

Kantalupa to melon, który jest wyjątkowo odżywczy i przyczynia się do poprawy zdrowia. Jedna filiżanka (177 gramów) kantalupa dostarcza więcej niż pół szklanki wody. Ponadto zawiera błonnik i jest bogaty w witaminę A.

Brzoskwinie

Zawartość wody w brzoskwiniach to 89%.

Brzoskwinie są bardzo gęstym i nawilżającym owocem. Poza sporą ilością wody, dostarczają także witaminy A i C, witaminy z grupy B i potas. W skórce brzoskwiń znajdziemy także przeciwutleniacze, więc dobrze jest spożywać brzoskwinie wraz ze skórką. Są pyszne i niskokaloryczne.

Pomarańcze

Zawartość wody w pomarańczach to 88%.

W jednej pomarańczy jest prawie pół szklanki wody, razem z błonnikiem i innymi składnikami odżywczymi, takimi jak witamina C i potas, które wzmacniają układ odpornościowy i zdrowie serca. Pomarańcze są również bogate w przeciwutleniacze zwalczające choroby, w tym flawonoidy, które zapobiegają uszkadzaniu komórek poprzez redukcję stanu zapalnego. Dodatkowo regularne spożywanie owoców cytrusowych, w tym pomarańczy, chroni przed kamieniami nerkowymi. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w nich kwasy cytrynowe wiążą się z tworzącym kamień szczawianem wapnia, pomagając wypłukać go z organizmu.

Ogórek

Zawartość wody w ogórku to 95%.

Ogórki są prawie w całości zbudowane z wody, a także dostarczają witaminy K, potasu i magnezu. W porównaniu do innych warzyw bogatych w wodę, ogórki są jednymi z najniższych w kaloriach, a ich zawartość wody sprawia, że są bardzo orzeźwiające.

Sałata

Zawartość wody w sałacie to 96%.

Jedna filiżanka sałaty dostarcza ponad ćwierć filiżanki wody, błonnik i kwas foliowy. Dodatkowo sałata ma wysoką zawartość witamin K i A. Połączenie wody i błonnika w sałacie sprawia, że jest ona bardzo sycąca, choć zawiera małą ilość kalorii.

Buliony i zupy

Zawartość wody w bulionach i zupach to 92%.

Są zwykle oparte na wodzie i mogą być bardzo nawilżające i pożywne. Wiele badań wykazało, że osoby spożywające zupy przed głównymi posiłkami, spożywają mniej kalorii, a dostarczają sobie więcej składników odżywczych. Im więcej warzyw w zupie tym większa zawartość składników odżywczych.

Cukinia

Zawartość wody w cukinii to 94%.

Bogata w wodę i błonnik, niskokaloryczna, dostarcza sporo witaminy C, dzięki czemu wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. Zawiera ponadto potas, żelazo i magnez oraz witaminy K i B1.

Seler

Zawartość wody w selerze to 95%.

Zapewnia prawie pół szklanki wody na porcję i jest niskokaloryczny. Szczególnie bogaty w witaminę K i potas, które chronią przed chorobami serca, niektórymi rodzajami nowotworów i osteoporozą. Zawiera także w fosfor, wapń, cynk i błonnik.

Pomidory

Zawartość wody w pomidorach to 94%.

Jeden średni pomidor dostarcza około pół szklanki wody. Zapewnia także znaczną ilość witamin i minerałów, w tym witaminy A i C wzmacniające odporność. Bogaty w błonnik i przeciwutleniacze, takie jak likopen. Zawiera także potas i fosfor.

Papryka

Zawartość wody w papryce to 92%.

Ponad 90% wagi papryki pochodzi z wody. Jest bogata w błonnik, witaminy i minerały, takie jak witaminy z grupy B i potas. Dostarcza przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób oczu. Co więcej, papryka zawiera największą ilość witaminy C w porównaniu do innych owoców i warzyw.

Kalafior

Zawartość wody w kalafiorze to 92%.

Jedna szklanka (100 gramów) kalafiora dostarcza więcej niż jedną filiżankę wody, a także 3 gramy błonnika. Składa się z ponad 15 różnych witamin i minerałów, w tym z choliny, która wspiera zdrowie i metabolizm mózgu.

Kapusta

Zawartość wody w kapuście to 92%.

Ma niską kaloryczność, ale jest bogata w błonnik i składniki odżywcze. Zawiera witaminę C, K i kwas foliowy. Dostarcza także przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami. Ponadto, kapusta jest powszechnie fermentowana w kiszoną kapustę, która jest obfita w witaminę C, w wodę oraz w zdrowe bakterie jelitowe.

Grejpfrut

Zawartość wody w grejpfrucie to 88%.

W połowie grejpfruta znajduje się blisko pół szklanki wody. Jest bogaty w błonnik, przeciwutleniacze oraz witaminę A, potas i kwas foliowy. Jest szczególnie bogaty w witaminę C. Wiele badań wykazało, że obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poziom cukru.

Woda kokosowa

Zawartość wody w wodzie kokosowej to 95%.

Woda kokosowa to super zdrowy napój, który zapewni Ci nawilżenie. Jest bogata w elektrolity: potas, sód i chlorki. Picie wody kokosowej po treningu jest o wiele zdrowszą opcją niż picie gotowych, kupnych napojów izotonicznych ponieważ wiele z nich jest obciążonych dodatkiem cukru i innych szkodliwych substancji.

Utrzymanie nawilżenia jest niezwykle ważne dla ogólnego stanu zdrowia. Nawadniaj się odpowiednio i włącz do diety pokarmy wymienione wyżej, a poza odpowiednią ilością wody dostarczysz także sporą ilość witamin i minerałów.

Ściskam!:)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.