Jeśli kochasz węglowodany wypróbuj te dwa sposoby, które pomogą utrzymać poziom cukru na wodzy.

Brzmi słodko lub nie, prawdopodobnie zjadasz więcej cukru, niż zdajesz sobie sprawę. Chociaż zalecana przez Światową Organizację Zdrowia dzienna dawka to 6 łyżeczek, przeciętny człowiek spożywa ich aż 22(!!!)

Ciągłe posiadanie wysokiego poziomu cukru we krwi powoduje poważne problemy zdrowotne, między innymi takie jak cukrzyca, choroby serca, a nawet depresja.

Istnieją szanse, że poczujesz natychmiastowe skutki wahań skoków i spadków poziomu cukru we krwi, które sieją spustoszenie w Twoim poziomie energii, nastroju i zdolności radzenia sobie ze stresem. Kiedy poziom cukru we krwi jest niezrównoważony odczuwasz rozdrażnienie, niepokój, jesteś wyczerpany, masz problemy z koncentracją i jedyne czego pragniesz to.. jeszcze więcej cukru.

Teraz nieco dobrych wieści: Chociaż prawdą jest, że wszyscy czerpiemy ogromne korzyści z ograniczenia spożycia cukru, istnieje kilka sposobów, aby jeść go zdrowiej. W końcu komórki Twojego ciała i mózg opierają się na glukozie, aby funkcjonować, a Ty dostarczasz glukozy jedząc węglowodany.

Oto 2 sposoby, które pomagają utrzymać równowagę poziomu cukru we krwi, gdy masz ochotę na coś słodkiego:

1.Jedz żywność zawierającą cukier o niskim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny jest to wskaźnik, który określa, jak wysoko po spożyciu danego pokarmu wzrasta poziom cukru we krwi. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki szczytowy poziom cukru, jak i szybki jego spadek. Przez co ciągle mamy ochotę na coś słodkiego i wiecznie jesteśmy zmęczeni i zamuleni. Ważny jest także ładunek glikemiczny, gdyż różne produkty mają różną zawartość węglowodanów, i np. 100-gramowy plasterek arbuza z wysokim IG=75 zawiera tylko 8,4 g węglowodanów. Zatem jego ładunek będzie nie wielki, bo 6,3. Natomiast 100-gramowa porcja ugotowanego makaronu ryżowego o IG=40 (więc teoretycznie niskim) zawiera 22 gramy węglowodanów i jego ładunek wynosi 8,8. Upraszczając: gdy już MUSISZ zjeść coś słodkiego szukaj takich produktów, które nie podnoszą zbyt gwałtownie i wysoko poziomu cukru we krwi. Dostarczysz glukozy, zaspokoisz swoje pragnienie, a nie odczujesz negatywnych skutków.

2. Zrównoważ swój cukier zdrowym białkiem i tłuszczem

Naukowcy z Uniwersytetu w Missouri wykazali, że zjadając więcej białka na śniadanie ograniczasz skoki poziomu cukru zarówno po śniadaniu jak i po lunchu. Amerykanie monitorowali poziom glukozy, insuliny i kilku hormonów przewodu pokarmowego po śniadaniu i lunchu. Ochotnicy z cukrzycą typu drugiego jedli wysokobiałkowe albo wysokowęglowodanowe śniadania, a lunch zawierał standardową ilość białek i cukrów. Naukowcy stwierdzili, że zjedzenie na śniadanie większej ilości białek obniżało poposiłkowy poziom glukozy.

Białka i tłuszcze mają dłuższy okres spalania, zostają wchłonięte i zużyte w naszym organizmie wolniej i bardziej równomiernie w czasie, dlatego też nie powodują gwałtownych zwyżek poziomu cukru. Po zjedzeniu białka (w takiej ilości, że czujemy się syci), zgłodniejemy dopiero po 2-3 godzinach, a po zjedzeniu tłuszczów nie jesteśmy głodni przez około cztery godziny. Zatem komponuj posiłki tak, aby znalazła się w nich odpowiednia ilość białka i tłuszczy.

Ściskam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.