Jaki związek łączy herbatę z nowotworami i dlaczego po jej wypiciu czujesz się lżej na brzuchu?

Jeżeli cierpisz na niestrawność lub masz kłopoty z żołądkiem- napij się herbaty. Jeśli boli Cię głowa lub jesteś przeziębiony- napij się herbaty. Jeśli jesteś pijany albo masz kaca, zatrułeś się jedzeniem, czujesz się smutny- napij się herbaty.

W Chinach i Japonii wiele badań epidemiologicznych wykazało, że picie kilku filiżanek herbaty, szczególnie zielonej, na dzień zapobiega powstawaniu nowotworów, a światowe badania nad rakiem potwierdziły ten wniosek. H.W. Chow z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem w Betheda w stanie Maryland wykazał, że na skutek codziennego picia herbaty znacząco spadła liczba przypadków raka żołądka u kobiet. Doktor S. Gupta i inni naukowcy z Uniwersytetu Case Western Reverse w Ohio stwierdzili, że wiele eksperymentów laboratoryjnych przeprowadzonych na kulturach komórkowych wykazało użyteczność zielonej herbaty w przypadku raka prostaty.

Antyoksydanty w zielonej herbacie- sprzymierzeniec naszego organizmu w walce z rakiem!

W skład herbaty wchodzą katechiny- cenne, silne antyoksydanty, tworzące postać superbohatera, który ochrania nasz organizm przed wrogiem w postaci nowotworu. Zarówno czarna, jak i zielona herbata zawierają katechinę, natomiast zielona jest zdrowsza, ponieważ jej liście nie są poddawane fermentacji. Lester Mitscher, chemik z uniwersytetu w Kansas, wykazał, że katechina jest 100 razy silniejsza od witaminy C i 25 razy bardziej skuteczna niż witamina E w hamowaniu niszczenia DNA przez tlen. Kiedy komórki nowotworowe są wystawione na działanie katechin popełniają „samobójstwo”. Wg. Jerr`ego Jankuna, biologa zajmującego się badaniami nad nowotworami z Akademii Medycznej w Ohio, nawet gdy nowotwór już istnieje, katechina może zapobiec jego rozprzestrzenianiu przez zablokowanie enzymu, który jest wykorzytywany przez guzy do tworzenia nowych naczyń.

Katechiny ograniczają tworzenie nowych naczyń włosowatych, które mogą zaopatrywać komórki nowotworowe w tlen i cukier, w ten sposób ogranicza powstawanie przerzutów raka.

Herbata jako roślina posiada zdolność do pobierania z gleby substancji, na przykład związków mineralnych. Zatem znajdziemy w niej potas, wapń, magnez, żelazo i miedź. Większość z nich przechodzi do naparu, ponieważ wchodzą w skład rozpuszczalnych w wodzie związków. Herbata stanowi źródło jodu, fosforu i fluoru, których ilości są w prawdzie śladowe, ale wystarczają do uzupełnienia w organizmie nieznacznych niedoborów.

Pamiętaj, aby nie zalewać zielonej herbaty wrzątkiem, to ważne.

Japończycy wielbią zieloną herbatę i widzą w niej remedium na 61! dolegliwości, między innymi są to: polepszenie koncentracji i poprawa pamięci; oczyszczanie narządów wewnętrznych, szczególnie żołądka i jelit; przeciwdziałanie oksydacji cholesterolu; regulacja poziomu cukru we krwi; leczenie chorób infekcyjnych; wzmacnianie odporności organizmu; przyspieszanie przemiany materii; obniżanie ryzyka powstawania zakrzepów i miażdżycy; usuwanie brzydkiego zapachu z ust; przeciwdziałanie próchnicy i problemom z zębami; zapobieganie chorobie niedokrwiennej serca; ochorna tkanek przed słońcem, dymem papierosowym, zanieczyszczeniem powietrza i napromieniowaniem.

A jakie korzyści prozdrowotne posiada zielona herbata na nasze brzuchy?

Otóż katechiny w niej zawarte wpływają na spadek zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie hamując absorpcję lipidów, zapobiegają przyrostowi masy ciała. Pochodna katechiny EGCG- galusan epigallokatechiny, hamuje namnażanie i wzrost komórek tłuszczowych poprzez blokowanie aktywności enzymów rozkładających tłuszcze i wielocukry- alfa amylazy, lipazy trzustkowej, obniża ona poziom glukozy we krwi. A mówiąc krótko zielona herbata pozwala się wypróżnić, jeśli masz z tym problem i po prostu po jej wypiciu czujesz się lżej. No chyba, że pojadłeś tak dużo i źle, że niemal rozrywa Cię od środka napchany brzuch, a guzik w spodniach błaga o rozpięcie. Wtedy najlepiej nic już nie jedz do czasu, aż nie poczujesz się lepiej, a w ogóle najlepiej unikaj takiego zapychania. A jeszcze jeśli chodzi o popijanie po posiłku dużo słyszy się o tym, aby tego nie robić, gdyż rozrzedza się soki trawienne, co utrudnia trawienie, natomiast wiele osób nie wyobraża sobie nie wypicia choćby właśnie herbaty do posiłku i czują się po tym dobrze.

Herbata to smaczny napój, a także ważny LEK! Jeżeli cierpisz na niestrawność lub masz kłopoty z żołądkiem- napij się herbaty. Jeśli boli Cię głowa lub jesteś przeziębiony- napij się herbaty. Jeśli jesteś pijany albo masz kaca, zatrułeś się jedzeniem, czujesz się smutny- napij się herbaty. Pamiętaj, że herbata sypana zawszę będzie lepsza od tej w torebkach, a także żeby nie zalewać zielonej herbaty wrzątkiem, który „zabija” cenne właściwości, optymalna temperatura, w której parzymy zieloną herbatkę wynosi do 80*C. Na zdrowie!

Artykuł pisany na podstawie książki „Wielka księga medycyny chińskiej” autora Henry B. Lin oraz wiedzy własnej.

Ściskam!:)

Komentarze 2

  • dziewięć lat temu, po mammografii stwierdzono u mnie guzek w piersi.No i się zaczęło..skierowanie na onkologię.Ponieważ na raka zmarła moja mama i siostra, to się napatrzyłam co znaczy chemioterapia, która nic nie dała a zrobiła z nich wraki.Ja, postanowiłam, że mam to gdzieś.Nigdzie nie idę , co będzie to będzie.Zaczęłam stosować i stosuję do dziś swoje sposoby.Guzek jak ziarnko ryżu , jaki był , taki jest i nie daje o sobie znać.Żyję do dziś, nic mi nie dolega.Koleżanka która pojechała na onkologię , a była ze mną na badaniu, nie żyje już od 7 lat.Intuicja mi podpowiedziała, co mam robić. jednym z produktów kótre stosuję to ekstrakt konopny CBD + CBDA 6 % można takie produkty dostać tu konopiafarmacja pl Warto jej słuchać i wspomóc leczenie też innymi produktami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.