8 imponujących korzyści zdrowotnych ze spożywania Pieprzu Cayenne

Wiele osób uważa papryczki cayenne za króla ziół leczniczych. W rzeczywistości te papryki były używane od tysięcy lat, aby pomóc w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. Nie tylko mają właściwości lecznicze, ale także świetnie nadają się do gotowania i zawierają wiele korzystnych składników odżywczych.

Czym są papryczki Cayenne?

Papryczki Cayenne są rodzajem papryczki chili. Należą one do rodziny psiankowatych kwitnących roślin i są blisko spokrewnione z papryką i jalapenos. Pierwotnie uprawiano je w Ameryce Środkowej i Południowej, ale w XV wieku przywiezione zostały do Europy. Papryczki Cayenne są popularną przyprawą używaną w wielu różnych regionalnych i stylach gotowania i są używane medycznie przez tysiące lat. Papryki te mają imponujący profil żywieniowy, który obejmuje różnorodne przeciwutleniacze, które są korzystne dla Twojego zdrowia. 

Oto 8 wspieranych naukowo zalet pieprzu cayenne:

Pomaga przyspieszać metabolizm

Kapsaicyna w papryce cayenne ma właściwości wzmacniające metabolizm. Pomaga zwiększyć ilość ciepła wytwarzanego przez organizm, dzięki czemu można spalić więcej kalorii dziennie. Czyni to poprzez proces zwany termogenezą dietetyczną, która powoduje wzrost metabolizmu. W jednym z badań ludzie spożywający śniadanie zawierające kapsaicynę i średniołańcuchowy olej trójglicerydowy spalili podczas posiłku o 51% więcej kalorii niż osoby, które nie jadły śniadania. W innym badaniu ludzie, którzy zjadali 1 gram czerwonego pieprzu cayenne, spalili o 10 więcej kalorii w ciągu czterech i pół godziny, w porównaniu do tych, którzy nie jedli papryczki cayenne.

Może pomóc w zmniejszeniu głodu

Co ciekawe, papryka cayenne może zmniejszyć głód, pomagając jeść mniej i czuć pełniej na dłużej. Wiele badań pokazuje, że kapsaicyna w papryce cayenne pomaga zmniejszyć głód. Jak to działa, nie jest do końca zrozumiałe, ale jedno z badań wykazało, że zmniejsza produkcję hormonu głodowego – greliny. Jedno z badań wykazało, że osoby przyjmujące kapsaicynę spożywały mniej jedzenia w ciągu dnia niż osoby, które go nie przyjmowały. Konkretnie ci, którzy przyjmowali suplementy kapsaicyny, zjadali o 10% mniej, podczas gdy ci, którzy pili napój zawierający kapsaicynę, spożywali o 16% mniej. Ludzie w tym samym badaniu również stwierdzili, że czują się pełniejsi, jedząc mniej kalorii. Kapsaicyna w papryce cayenne może pomóc zmniejszyć głód, pomagając jeść mniej w ciągu dnia.

Może obniżyć ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi jest ogromnym ryzykiem dla zdrowia na całym świecie. W rzeczywistości ponad 40% dorosłych w wieku powyżej 25 lat ma wysokie ciśnienie krwi. Co ciekawe, badania na zwierzętach wykazały, że kapsaicyna w papryce cayenne może obniżać wysokie ciśnienie krwi. Jedno z badań na myszach z wysokim ciśnieniem krwi wykazało, że długotrwałe spożywanie przypraw zawierających kapsaicynę pomogło obniżyć ciśnienie krwi. Inne badanie wykazało, że kapsaicyna pomaga rozluźnić naczynia krwionośne u świń, prowadząc do obniżenia ciśnienia krwi.

Poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko wrzodów żołądka

Dietetyczne przyprawy i ich aktywne składniki mogą zapewnić wiele korzyści dla Twojego żołądka. Na przykład pieprz cayenne może pomóc wzmocnić obronę żołądka przed infekcjami, zwiększyć produkcję płynów trawiennych i pomóc dostarczyć enzymy do żołądka, wspomagając trawienie. Czyni to poprzez stymulowanie nerwów w żołądku, które sygnalizują ochronę przed urazem. Podczas gdy niektórzy uważają, że ostre jedzenie może powodować wrzody żołądka, praca przeglądowa wykazała, że ​​kapsaicyna w papryce cayenne może rzeczywiście pomóc zmniejszyć ryzyko wrzodów żołądka. Papryka kajeńska może pomóc poprawić trawienie i zmniejszyć ryzyko wrzodów żołądka.

Łagodzi ból

Kapsaicyna ma silne właściwości przeciwbólowe po nałożeniu na skórę w postaci kremu. Dzieje się tak, ponieważ kapsaicyna pomaga zmniejszyć ilość neuropeptydu wytwarzanego przez organizm, który dociera do mózgu w celu zasygnalizowania bólu. Kiedy wytwarza się mniej owej substancji, sygnały bólu nie docierają już do mózgu, a uczucia bólu zmniejszają się. Kapsaicyna jest dostępna jako krem ​​do skóry i jest często polecana w następujących schorzeniach: ból stawów i mięśni, ból dolnej części pleców, ból po operacji, ból spowodowany stanami nerwowymi, takimi jak półpasiec. Należy pamiętać, że kremu kapsaicynowego nie należy stosować na otwartą ranę. 

Leczy łuszczycę

Choroby autoimmunologiczne to stany, w których organizm atakuje sam siebie. Łuszczyca jest przykładem choroby autoimmunologicznej, która pojawia się jako plamy czerwonej, swędzącej i łuszczącej się skóry. Obecnie nie ma lekarstwa na łuszczycę. Jednak kremy z kapsaicyną mogą pomóc złagodzić swędzenie i poprawić wygląd obszarów dotkniętych łuszczycą. Jedno z badań wykazało, że pacjenci z łuszczycą leczeni kremem kapsaicynowym znacznie zmniejszyli łuszczenie, zaczerwienienie i plamistość, niż pacjenci otrzymujący krem ​​placebo. 

Pomaga zmniejszyć ryzyko raka

Rak jest chorobą charakteryzującą się niekontrolowanym wzrostem komórek. Kapsaicyna w papryce cayenne jest obiecująca w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka. Może to zrobić poprzez atakowanie wielu różnych ścieżek w procesie wzrostu komórek rakowych. W rzeczywistości badania wykazały, że kapsaicyna może spowalniać wzrost komórek nowotworowych, a nawet powodować śmierć komórek w wielu różnych typach nowotworów, w tym raka gruczołu krokowego, trzustki i skóry.

Łatwy do dodania do diety

Kajenna papryka jest łatwa do włączenia do diety. Występuje w różnych formach, w tym jako całość, przyprawa i suplement. Możesz dodać szczyptę pieprzu cayenne do wielu ulubionych potraw, takich jak jajka, domowe frytki, a nawet marynaty. Ewentualnie możesz pokroić całe papryki cayenne i dodać je do sałatek. Jeśli wcześniej nie jadłeś pieprzu cayenne, koniecznie wykonaj mały test smaku, ponieważ są bardzo ostre. Papryczki Cayenne są łatwe do włączenia do diety. Spróbuj dodać szczyptę do ulubionych dań.

Papryczki Cayenne są ogólnie bezpieczne do jedzenia. Jeśli jednak weźmiesz leki rozrzedzające krew lub leki na ciśnienie krwi, skonsultuj się z lekarzem przed spróbowaniem pieprzu cayenne lub kremu kapsaicyny. Papryka kajeńska może mieć wiele korzyści zdrowotnych, które wynikają z ich aktywnego składnika, kapsaicyny. Mogą one zmniejszyć apetyt i pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a także wiele innych korzyści. Dla większości ludzi papryka z cayenne to świetny sposób na dodanie kopa do diety.

Ściskam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.