7 wysokotłuszczowych produktów, które w rzeczywistości są super zdrowe

Odkąd tłuszcz został zdemonizowany, ludzie zamiast niego zaczęli jeść więcej cukru, rafinowanych węglowodanów i przetworzonej żywności. W rezultacie cały świat stał się gruszy i bardziej chory.

Badania pokazują, że tłuszcz, w tym tłuszcz nasycony, nie jest tak zły, jak go malują.

Oto 7 wysokotłuszczowych produktów, które są niezwykle zdrowe i pożywne:

1.Awokado

Awokado różni się od większości innych owoców. Podczas, gdy większość owoców zawiera głównie węglowodany, awokado są obciążone tłuszczami. W rzeczywistości awokado składa się z 77% z tłuszczu. Głównym kwasem tłuszczowym jest jednonienasycony tłuszcz zwany kwasem oleinowym. Jest to również dominujący kwas tłuszczowy w oliwie z oliwek, związany z różnymi korzyściami zdrowotnymi.

Awokado jest jednym z najlepszych źródeł potasu w diecie. Jest także doskonałym źródłem błonnika, a badania wykazały, że może obniżać cholesterol LDL i trójglicerydy, jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu HDL.

Chociaż awokado jest bogate w tłuszcze i kalorie, wiele badań ukazało, że ludzie, którzy regularnie spożywają awokado, mają mniejszą masę ciała i mniej tłuszczu w obrębie brzucha.

2. Ciemna czekolada

Ciemna czekolada to jedna z tych rzadkich potraw, które na prawdę smakują fantastycznie. Jest bardzo bogata w tłuszcz, gdyż 65% kalorii z czekolady to właśnie on. Ciemna czekolada zawiera 11% błonnika i sporą dawkę żelaza, magnezu, miedzi i manganu.

Jest także obciążona przeciwutleniaczami. Ciemna czekolada poprawia funkcjonowanie mózgu i chroni skórę przed uszkodzeniami związanymi ze słońcem.

Pamiętaj, aby wybierać dobrej jakości ciemną czekoladę, gdzie zawartość kakao będzie wynosić minimum 70%.

3. Jajka

Jaja, a głównie żółtka jaj uważano za niezdrowe, ponieważ mają wysoki poziom cholesterolu i tłuszczu. W rzeczywistości pojedyncze jajo zawiera 212 mg cholesterolu, a ponad 62% kalorii w całych jajach pochodzi z tłuszczu.

Jednak wiele badań pokazuje, że cholesterol w jajkach nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi, a jajka to najbardziej odżywczy pokarm na naszej planecie.

Jajka są naładowane witaminami i minerałami. Zawierają prawie każdy niezbędny składnik odżywczy. Są bogate w przeciwutleniacze, które chronią oczy, a także w cholinę, która chroni mózg. Zawierają także sporo białka. Co ciekawe, najwięcej tych dobroci znajduje się w żółtkach jaj. 

Cosik o jajach przeczytasz jeszcze w tym wpisie.

4. Orzechy

Orzechy są niesamowicie zdrowe. Są bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik oraz są dobrym źródłem białka. Są bogate w witaminę E, magnez, cynk, witaminę B6, potas, fosfor, kwas foliowy i wiele wiele więcej.

Najlepsze orzechy to orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, nerkowce, pistacje, laskowe, migdały, orzechy makadamia.

5. Nasiona Chia

Nasiona Chia na ogół nie są postrzegane jako „tłusty pokarm”, ale prawie wszystkie węglowodany w nasionach Chia są włóknami i większość kalorii faktycznie pochodzi z tłuszczy.

Nasiona Chia posiadają wiele korzyści zdrowotnych, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwzapalne. Zawierają błonnik i kwasy omega-3, a także sporą dawkę minerałów. Pomagają utrzymywać odpowiedni poziom cukru we krwi.

Nasiona Chia są bogate w wapń, a także zawierają miedź, fosfor, potas i cynk.

6. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Wszystkim dobrze znana. Tłuszcz ten jest niezbędnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, która wykazała liczne korzyści zdrowotne.

Oliwa z oliwek zawiera witaminy E, K i sporo przeciwutleniaczy. Obniża ciśnienie krwi, poprawia wskaźniki cholesterolu i obniża ryzyko chorób serca.

Nie nadaje się jednak do smażenia, zdecydowanie należy ją spożywać na zimno, np. dodając do sałatek i surówek.

7. Orzechy kokosowe i olej kokosowy

Również bardzo dobrze znane, szczególnie w ostatnim czasie zyskały sławę i nie bez powodu. Są najbogatszymi źródłami tłuszczów nasyconych na świecie.

W rzeczywistości około 90% zawartych w nich kwasów tłuszczowych jest nasyconych. Mimo to, populacje, które spożywają duże ilości kokosów i oleju kokosowego wcale nie chorują, a wręcz przeciwnie, wykazują się doskonałym zdrowiem.

Olej kokosowy świetnie nadaje się do smażenia, a także pełni ogrom funkcji w kosmetyce.

Kokos zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminy E i K oraz wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor i cynk.

<3

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.