3 super zioła, które powinieneś spożywać i używać szczególnie w lecie

Gdy upał daje się we znaki pamiętaj o porządnym nawadnianiu organizmu, a także sięgnij po te trzy składniki, które w bezpieczny i skuteczny sposób załagodzą podrażnienia, stany zapalne, oparzenia słoneczne oraz ochłodzą, orzeźwią i ukoją:

Aloes

Znany również jako „lilia pustyni”. Znany z leczenia urazów skóry. Żel z aloesu zawiera silne antyoksydanty, hamuje powstawanie infekcji. Dlaczego polecany szczególnie w lecie? Ponieważ świetnie działa na oparzenia, także na oparzenia słoneczne, ochładza, łagodzi stany zapalne, daje uczucie ukojenia. Łagodzi oparzenia pierwszego i drugiego stopnia! Aloes dodany do koktajli tudzież innych napoi pomoże ochłodzić organizm i daje uczucie odświeżenia od środka. Żelem aloesowym smaruj oparzenia, a szybko poczujesz ulgę. Żel stosuj również na skórę i włosy, jeśli potrzebujesz dodatkowego nawilżenia owych partii.

Lukrecja

Przez stulecia starożytna medycyna używała jej jako składnika leczącego dolegliwości trawienne i oddechowe, dlatego tak wiele kropli na kaszel zawiera lukrecję. Polecana szczególnie w okresie letnim, ponieważ łagodzi stany zapalne skóry, podrażnienia, swędzenie oraz przyśpiesza gojenie ran. W kosmetyce stosowana jako substancja nawilżająca, także świetnie sprawdzi się po kąpieli słonecznej na wysuszoną skórę i włosy. W tym celu możemy sami stworzyć cudowny kosmetyk, a dokładnie odwar z korzenia lukrecji: wystarczy 1 łyżkę suszonego korzenia lukrecji zalać szklanką wody i gotować 10 minut, po czym odstawić na 30 minut, aby odwar jeszcze mógł naciągnąć z zioła to co najlepsze, następnie odcedzić. Stosować jako tonik na twarz, wcierkę do skóry głowy, płukankę do włosów, można dodawać również do szamponu w trakcie mycie lub użyć jako bazę do domowej maski na twarz lub włosy. W zasadzie tutaj wszystko zależy od naszej inwencji twórczej ;).

Mięta

Pomaga w utrzymaniu nawodnienia w okresie letnim, znana jako zioło chłodzące. Orzeźwia, odświeża, energetyzuje. Łagodzi stany zapalne skóry i podrażnienia spowodowane ukąszeniami insektów oraz poparzeniem słonecznym. Stosowana przy problemach trawiennych i bólu żołądka. Świeże liście mięty możecie wykorzystać na wiele sposobów- zaparzyć w formie herbaty, dodać do ulubionych koktajli i świeżo wyciskanych soków, podawać jako składnik sałatki. Idealnie komponuje się z cytryną. Poniżej przepis na odświeżający herbaciany napój z dodatkiem mięty:

ulubioną herbatę zaparz i ostudź. Dodaj kilka listków mięty, sok wyciśnięty z połowy limonki lub cytryny, dużo lodu. Dosłódź odrobiną dobrego słodzidła- miód, erytrytol, cukier kokosowy. Porządnie wymieszaj, najlepiej w szejkerze lub blenderze.

Możemy także zaparzyć herbatę na zimno tzw. ice tea: czubatą łyżeczkę herbaty użyj na szklankę wody, zalej zimną wodą, dodaj kilka listków mięty i odstaw w zimne miejsce, najlepiej do lodówki na 3 godziny lub dłużej (zależy od gatunku- mniej czasu potrzebuje herbata zielona i biała, natomiast czarna lub czerwona nieco więcej). Otrzymamy łagodny napar, delikatniejszy w smaku, gdyż parzenie na zimno uwalnia z herbaty znacznie mniej katechin i kofeiny. Smacznego!

Ściskam!:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.