14 najlepszych mąk bez glutenu

Mąka jest powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych, w tym pieczywa, deserów i makaronów. Jest również często stosowana jako zagęszczacz w sosach i zupach. Większość tych produktów wytwarzana jest z białej mąki- pszennej- bogatej w gluten. Właściwie bardzo ciężko sobie wyobrazić dietę bez produktów wytwarzany z mąki lub mających ją w swoim składzie, gdyż spożywamy takie potrawy od zawsze. Ale co zrobić w przypadku, gdy jesteśmy uczuleni na gluten lub po prostu dbając o swoje zdrowie planujemy wyrzucić go z diety? Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele mąk bezglutenowych, każda o innym smaku, konsystencji i składzie odżywczym. Przy odrobinie sprytu i wiedzy można z tych mąk wyczarować pokarmy niemalże identyczne do tych zrobionych z mąki pszennej. 

Oto 14 najlepszych mąk pozbawionych glutenu:

Mąka migdałowa

Jedna z najpospolitszych mąk bezglutenowych. Zrobiona ze zmielonych migdałów bez skóry. Jedna szklanka mąki migdałowej to około 90 migdałów. Ma orzechowy smak. Jest powszechnie stosowana w wypiekach i może być beztłuszczową alternatywą dla bułki tartej. Zwykle można ją zastąpić w stosunku 1:1 w miejsce mąki pszennej. Jeśli pieczesz z tego rodzaju mąki, użyj jednego dodatkowego jajka. Należy pamiętać, że ciasto będzie grubsze, a produkt końcowy bardziej gęsty. Mąka migdałowa zawiera wiele minerałów, w tym żelazo, magnez, wapń, potas, miedź i mangan. Jest także dobrym źródłem witaminy E i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. 

INFO szczególnie ważne dla osób z celiakią, gdzie nawet śladowe ilości glutenu są szkodliwe: Podczas gdy migdały i wszystkie orzechy są naturalnie bezglutenowe, ważne jest, aby sprawdzić opakowanie w celu potwierdzenia, że mąka nie została wytworzona w zakładzie, w którym przetwarzany jest gluten i co za tym idzie- nie zawiera go W OGÓLE. Tyczy się to także pozostałych mąk.

Mąka gryczana

Zapewnia bogaty, ziemisty smak i nadaje się do wypieków drożdżowych i pieczywa. Ze względu na brak glutenu ma skłonność do kruszenia się. Aby uzyskać produkt wysokiej jakości, można ją łączyć z innymi mąkami bezglutenowymi. Zawiera wiele witamin z grupy B i jest bogata w minerały: żelazo, kwas foliowy, magnez, cynk, mangan i błonnik. Mąka gryczana ma również wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w szczególności rutynę polifenolową, która ma właściwości przeciwzapalne. Gryka może być zanieczyszczona krzyżowo pokarmami zawierającymi gluten podczas przetwarzania, transportu lub gdy jest używana jako roślina obrotowa z pszenicą. Zatem koniecznie sprawdzaj etykietę.

Mąka z sorgo

Mączka sorgo wytwarzana jest z pradawnego ziarna zbóż, uprawianego przez ponad 5000 lat. Ziarno jest naturalnie bezglutenowe i uważane jest za piąte najistotniejsze ziarno zbóż na świecie. Ma lekką barwę i konsystencję, a także łagodny, słodki smak. Uważana za ciężką lub gęstą mąkę, często jest mieszana z innymi mąkami bezglutenowymi lub stosowana w przepisach wymagających niewielkiej ilości mąki. Ziarno sorgo ma wysoką zawartość błonnika i białka, co może pomóc w spowolnieniu wchłaniania cukru. Zawiera również obfitość mineralnego żelaza, a także przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać stany zapalne. Mączka sorgo może być zanieczyszczona glutenem podczas przetwarzania. 

Mąka amarantusowa

Podobnie jak gryka, amarant jest uważany za pseudozboże- to grupa ponad 60 ziaren, które kiedyś uważano za podstawowe pożywienie w cywilizacji Inków, Majów i Azteków. Amarant ma ziemisty, orzechowy smak i ma skłonność do przyjmowania smaku innych składników. Może zastąpić 25% mąki pszennej, ale podczas pieczenia powinien być łączony z innymi mąkami. Najlepszym zastosowaniem tego rodzaju mąki jest przygotowanie tortilli, ciast i chleba. Jest bogaty w błonnik, białko i mikroelementy: mangan, magnez, fosfor, żelazo i selen. Te składniki odżywcze wspomagają pracę mózgu, zdrowie kości i syntezę DNA. Jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu, koniecznie przeczytaj etykiety. Amarantus przetwarzany w tych samych obiektach co pszenica może zawierać śladowe jego ilości.

Mąka Teff (miłka abisyńska)

Teff jest najmniejszym ziarnem na świecie i ma wielkość 1/100 ziarna pszenicy. Występuje w różnych kolorach, od białego do czerwonego i ciemnobrązowego. Jasne kolory mają łagodny smak, podczas gdy ciemniejsze odcienie są bardziej ziemiste w smaku. Mąkę teff tradycyjnie używano do wytwarzania sfermentowanego, podobnego do zakwasu, etiopskiego chleba. Jest on również używany do innych produktów spożywczych, takich jak naleśniki, płatki śniadaniowe, pieczywo i przekąski. Może zastąpić 25-50% mąki pszennej. Mąka teff jest bogata w białko. Wysoka zawartość błonnika może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, zmniejszeniu apetytu i wspomaganiu odchudzania. Zawiera więcej wapnia niż jakiekolwiek inne ziarno i jest jedynym starożytnym ziarnem zawierającym witaminę C. Jak w przypadku każdego ziarna, aby upewnić się, że mąka teff jest w 100% bezglutenowa, spójrz, gdzie została przetworzona. 

Mąka Arrowroot (trzcinowa)

Mąka ta jest mniej pospolitym proszkiem bezglutenowym i ziarnistym. Jest zrobiona ze skrobiowej substancji wyekstrahowanej z tropikalnej rośliny znanej jako Maranta arundinacea (Maranta trzcinowa). Jest to uniwersalna mąka i może być stosowana jako zagęszczacz lub zmieszana z mąką migdałową, kokosową lub tapiokową do przepisów na chleb i desery. Jeśli chcesz chrupkiego, chrupiącego produktu, używaj jej samodzielnie. Mąka jest bogata w potas, witaminy z grupy B i żelazo. Badania wykazały, że może stymulować komórki odpornościowe i wzmacniać funkcje odpornościowe.

Mąka z brązowego ryżu

Wytwarza się ją z mielonego brązowego ryżu. Uważa się ją za mąkę pełnoziarnistą, zawiera otręby, zarodki i bielmo. Ma orzechowy posmak i można ją używać do zasmażania, zagęszczania sosów lub przygotowywania panierowanych produktów, takich jak ryby i kurczaki. Mąka z brązowego ryżu jest często używana do robienia makaronów i może być łączona z innymi mąkami bezglutenowymi w przepisach na pieczywo, ciastka i ciasto. Mąka zawiera dużo białka i błonnika, co może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i zmniejszyć masę ciała. Jest także bogata w żelazo, witaminy z grupy B, magnez i mangan, a także związki roślinne zwane lignanami. Badania sugerują, że lignany pomagają chronić przed chorobami serca. Aby uniknąć zanieczyszczenia glutenem, poszukaj brązowych mąk, które nie zostały wyprodukowane w zakładzie przetwarzającym również pszenicę. 

Mąka owsiana

Mąkę owsianą wytwarza się poprzez mielenie owsa pełnoziarnistego. Daje wypiekom więcej smaku niż mąka uniwersalna i daje w efekcie wyrazistą, chrupiącą teksturę. Pieczenie z mąką owsianą prawdopodobnie sprawi, że Twój produkt końcowy będzie bardziej wilgotny. Ze względu na brak glutenu niektóre składniki będą musiały zostać dostosowane w celu wytworzenia lekkich i puszystych wypieków. Owsy zawierają rodzaj rozpuszczalnego błonnika, zwanego beta-glukanem, który ma wiele zalet zdrowotnych. To włókno może pomóc obniżyć „zły” cholesterol LDL, a także poziom cukru we krwi i poziomy insuliny. Są także bogate w inne składniki odżywcze, takie jak białko, magnez, fosfor, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Owsy i mąka owsiana często ulegają zanieczyszczeniu w zależności od sposobu ich uprawy i miejsca ich przetwarzania. Jeśli nie możesz jeść glutenu, szukaj produktów bezglutenowych certyfikowanych, aby mieć pewność, co do czystości produktu.

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana jest wytwarzana z całego ziarna, w tym z otrębów, zarodków i bielma. Jest powszechnie stosowana jako zagęszczacz do płynów i może być używana do przygotowywania tortilli i pieczywa. Mąka kukurydziana występuje w białych i żółtych odmianach i można ją łączyć z innymi mąkami bezglutenowymi, aby uzyskać np. smaczną pizzę. Jest bogata w błonnik i jest dobrym źródłem karotenoidów, luteiny i zeaksantyny. Te dwa związki roślinne działają jako przeciwutleniacze i mogą korzystnie wpływać na zdrowie oczu poprzez zmniejszanie związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zmniejszanie ryzyka zaćmy. Jest także bogata w witaminę B6, tiaminę, mangan, magnez i selen antyoksydacyjny. Kukurydza pochodzi z innej gałęzi rodziny niż pszenica bogata w gluten, jęczmień i żyto. Zanieczyszczenie krzyżowe jest zwykle bardziej prawdopodobne w przetworzonej żywności wytworzonej z mąki kukurydzianej. Nawet chleb kukurydziany może zawierać zwykłą mąkę. 

Mąka ciecierzycy

Ciecierzyca należy do rodziny motylkowatych. Mąka ciecierzycy wytwarzana jest z suchej ciecierzycy i jest również znana jako mąka garbanzo, gram mąka i besan. Ciecierzyca ma orzechowy smak i ziarnistą konsystencję i jest popularna w kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Mąka ciecierzycy jest używana do produkcji falafelu, hummusu i ciasta na pizzę. Jest dobrym źródłem błonnika i białka roślinnego. Te składniki odżywcze działają razem, aby spowolnić trawienie i utrzymywać prawidłową masą ciała. Mąka z ciecierzycy jest również bogata w składniki mineralne: magnez i potas, które odgrywają pozytywną rolę w poprawie zdrowia serca. 

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa wytwarzana jest z suszonego miąższu kokosowego i ma delikatny aromat kokosowy. Jej lekka konsystencja jest dobra do wypieku chleba i deserów. Mąka kokosowa pochłania znacznie więcej wody niż mąka zwykła lub migdałowa. Jest bogata w nasycony tłuszcz kwasu laurynowego. Ten średniołańcuchowy trójgliceryd może dostarczyć energii dla Twojego organizmu i może pomóc obniżyć „zły” cholesterol LDL w połączeniu z zawartością błonnika mąki. Badania sugerują, że zawartość błonnika może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, ponieważ nie powoduje jego wzrostu. Mąka kokosowa jest dobrym rozwiązaniem dla osób z alergią na orzechy i gluten. Może być zanieczyszczona w fazie przetwarzania, więc należy sprawdzić, gdzie została wyprodukowana.

Mąka z tapioki

Mąka ta wytwarzana jest ze skrobiowego płynu wydobytego z południowoamerykańskiego korzenia manioku. Jest używana jako zagęszczacz w zupach, sosach i ciastach i nie ma żadnego wyczuwalnego smaku. Może być również stosowana w połączeniu z innymi mąkami bezglutenowymi w przepisach na chleb. Oprócz węglowodanów, mąka z tapioki zawiera niewielką wartość odżywczą w postaci błonnika, białka i mikroelementów. 

Mąka z manioku

Maniok jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Jest również znana jako yucca. W przeciwieństwie do mąki z tapioki, którą wytwarza się z skrobiowego płynu wydobytego z korzenia manioku, mąkę z manioku wytwarza się przez siekanie i suszenie całego korzenia. Ta mąka nie zawiera glutenu, zbóż i orzechów. Jest najbardziej podobna do białej mąki i może być z powodzeniem stosowana w przepisach wymagających mąki uniwersalnej. Ma neutralny smak i jest lekkostrawna. Jest także mniej kaloryczna niż mąka kokosowa lub migdałowa. Mączka z manioku składa się głównie z węglowodanów. Może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić wrażliwość na insulinę.  Ponieważ mąka z manioku może być stosowana samodzielnie w produktach spożywczych, jest mniej prawdopodobne, że zostanie skażona. Jednak zawsze ważne jest, aby sprawdzić, gdzie produkt został przetworzony.  

Mąka Tigernut

Pomimo swojej nazwy mąka z orzechów tygrysich nie jest zrobiona z orzechów. Tigernuts to małe warzywa korzeniowe, które rosną w Afryce Północnej i na Morzu Śródziemnym. Mąka Tigernut ma słodki i orzechowy smak, który dobrze sprawdza się w wypiekach. Jej słodycz pozwala na ograniczenie ilości cukru w ​​recepturze. Jest nieco grubsza niż biała mąka. Jedna czwarta kubka zawiera 10 gramów błonnika, co może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Mąka Tigernut jest również bogata w zdrowy jednonienasycony tłuszcz, żelazo, fosfor, potas oraz witaminy E i C. Ryzyko zanieczyszczenia glutenem jest niskie, ponieważ tigernuts nie są oparte na ziarnie. 

Jak widzisz drogi czytelniku- jest w czym wybierać. Dlatego nie martw się, że mając alergię na gluten już nigdy nie zjesz pieczywa czy pizzy. Możesz swoje ulubione przysmaki sporządzić z wyżej wymienionych rodzajów mąki i z pewnością wyjdzie Ci to na zdrowie. Smacznego!

Ściskam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.