14 najczęstszych oznak nietolerancji glutenu

Nietolerancja glutenu to dość powszechny problem, charakteryzujący się niepożądanymi reakcjami na białko pszenicy. Celiakia jest najcięższą postacią nietolerancji glutenu. Jest to choroba autoimmunologiczna, która dotyka około 1% populacji i może prowadzić do uszkodzenia układu trawiennego. Jednak wiele ludzi może również cierpieć na nadwrażliwość na gluten bez celiakii, łagodniejszą postać nietolerancji glutenu, która także może powodować problemy.

Oto 14 głównych objawów nietolerancji glutenu:

1. Wzdęcia

Wzdęcie jest wtedy, gdy po zjedzeniu czegoś czujesz, że brzuch jest spuchnięty lub wypełniony gazem. To sprawia, że odczuwasz duży dyskomfort. Chociaż wzdęcia są dosyć powszechne i mogą mieć wiele wyjaśnień, bywają także oznaką nietolerancji glutenu. W rzeczywistości odczuwanie wzdęć jest jedną z najczęstszych dolegliwości osób wrażliwych na gluten. Jedno z badań wykazało, że 87% osób, które podejrzewają nadwrażliwość na gluten bez celiakii, odczuwało wzdęcia.

2. Biegunka, zaparcia, cuchnące stolce

Czasami występowanie biegunki i zaparć jest normalne, ale może to być powodem do niepokoju, jeśli zdarza się regularnie. Są to również częste objawy nietolerancji glutenu. Osoby z celiakią odczuwają zapalenie jelit po zjedzeniu glutenu. To uszkadza wyściółkę jelita i prowadzi do złej absorpcji składników odżywczych, powodując znaczny dyskomfort w obrębie przewodu pokarmowego oraz częste biegunki lub zaparcia. Jednak gluten może również wywoływać objawy trawienne u niektórych osób, które nie chorują na celiakię. Ponad 50% osób z nadwrażliwością na gluten regularnie doświadcza biegunki, a około 25% zaparć. Ponadto, osoby z celiakią mogą doświadczać bladych i cuchnących odchodów z powodu słabej absorpcji składników odżywczych. Częsta biegunka może powodować poważne problemy zdrowotne, takie jak utrata elektrolitów, odwodnienie i zmęczenie.

3. Ból brzucha

Ból brzucha jest bardzo powszechny i ​​może mieć wiele wyjaśnień. Jednak jest to również najczęściej występujący objaw nietolerancji glutenu. Do 83% osób z nietolerancją glutenu odczuwa ból brzucha i dyskomfort po zjedzeniu glutenu.

4. Bóle głowy

Wiele osób doświadcza bólów głowy lub migreny raz na jakiś czas. Migreny są częstym schorzeniem, a 10-12% populacji zachodniej doświadcza ich regularnie. Badania wykazały, że osoby z nietolerancją glutenu mogą być bardziej podatne na migrenę. Jeśli masz regularne bóle głowy lub migreny bez widocznej przyczyny, możesz być wrażliwy na gluten.

5. Uczucie zmęczenia

Uczucie zmęczenia jest bardzo powszechne. Jeśli ciągle czujesz się zmęczony, powinieneś zbadać możliwość podstawowej przyczyny. Osoby nietolerujące glutenu są bardzo podatne na zmęczenie, szczególnie po jedzeniu pokarmów zawierających gluten. Badania wykazały, że 60-82% osób z nietolerancją glutenu zwykle odczuwa zmęczenie. Ponadto nietolerancja glutenu może również powodować niedokrwistość z niedoboru żelaza, co z kolei spowoduje więcej zmęczenia i braku energii.

6. Problemy skórne

Nietolerancja glutenu może również wpływać na skórę. Pęcherzowy stan skóry zwany opryszczkowym zapaleniem skóry jest objawem celiakii. Każdy, kto choruje, jest wrażliwy na gluten, ale mniej niż 10% pacjentów doświadcza objawów trawiennych, które wskazują na celiakię. Ponadto kilka innych chorób skóry wykazało poprawę podczas diety bezglutenowej. Należą do nich: Łuszczyca: Zapalna choroba skóry charakteryzująca się łuszczeniem i zaczerwienieniem skóry. Łysienie plackowate: Choroba autoimmunologiczna, która pojawia się jako brak blizn wypadania włosów. Przewlekła pokrzywka: stan skóry charakteryzujący się nawracającymi, swędzącymi, różowymi lub czerwonymi zmianami z jasnymi centrami.

7. Depresja

Depresja dotyka około 6% dorosłych każdego roku. Objawy mogą być bardzo upośledzające i obejmować poczucie beznadziejności i smutku. Ludzie z problemami trawiennymi wydają się być bardziej podatni na lęk i depresję niż osoby zdrowe. Jest to szczególnie częste u osób z celiakią. Istnieje kilka teorii na temat tego, jak nietolerancja glutenu może wywołać depresję. Należą do nich: Nieprawidłowe poziomy serotoniny: serotonina jest neuroprzekaźnikiem, który pozwala komórkom komunikować się. Jest powszechnie znana jako jeden z hormonów „szczęścia”. Zmniejszenie jego ilości wiąże się z depresją. Egzorfiny glutenowe: Te peptydy powstają podczas trawienia niektórych białek glutenu. Mogą zakłócać centralny układ nerwowy, co może zwiększać ryzyko depresji. Zmiany mikroflory jelitowej: zwiększona ilość szkodliwych bakterii i zmniejszone ilości pożytecznych bakterii mogą wpływać na ośrodkowy układ nerwowy, zwiększając ryzyko depresji. W kilku badaniach wykazano, że osoby z depresją z nietolerancją glutenu zgłaszaną przez samego siebie chcą kontynuować dietę bezglutenową, ponieważ czują się lepiej, mimo że ich objawy trawienne mogą nie zostać usunięte. To sugeruje, że sama ekspozycja na gluten może wywoływać uczucie depresji, niezależnie od objawów trawiennych.

8. Niewyjaśniona utrata wagi

Nieoczekiwana zmiana masy ciała jest często powodem do niepokoju. Chociaż może wynikać z różnych przyczyn, niewyjaśniona utrata masy ciała jest częstym skutkiem ubocznym niezdiagnozowanej choroby trzewnej. W jednym badaniu z udziałem pacjentów z celiakią dwie trzecie straciło na wadze w ciągu sześciu miesięcy poprzedzających ich rozpoznanie. Utratę wagi można tłumaczyć różnymi objawami trawiennymi w połączeniu ze słabą absorpcją składników odżywczych.

9. Niedokrwistość

Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest najczęstszym niedoborem składników odżywczych na świecie i stanowi przyczynę anemii. Niedobór żelaza powoduje takie objawy, jak mała objętość krwi, zmęczenie, duszność, zawroty głowy, bóle głowy, blada skóra i osłabienie. W celiakii wchłanianie składników odżywczych w jelicie grubym jest upośledzone, co powoduje zmniejszenie ilości żelaza wchłanianego z pożywienia. Niedokrwistość z niedoboru żelaza może być jednym z pierwszych objawów celiakii. Ostatnie badania sugerują, że niedobór żelaza może być znaczący zarówno u dzieci, jak i u dorosłych z celiakią.

10. Niepokój

Obejmuje uczucia lęku, nerwowość i pobudzenie. Co więcej, często idzie w parze z depresją. Osoby z nietolerancją glutenu wydają się być bardziej podatne na zaburzenia lękowe i paniczne niż osoby zdrowe. Dodatkowo, badanie wykazało, że nawet 40% osób z nadwrażliwością na gluten deklarowało, że regularnie doświadczało lęków.

11. Choroby autoimmunologiczne

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje, że układ odpornościowy atakuje przewód pokarmowy po spożyciu glutenu. Posiadanie tej choroby autoimmunologicznej powoduje, że jesteś bardziej podatny na inne choroby autoimmunologiczne, takie jak autoimmunologiczna choroba tarczycy. Co więcej, autoimmunologiczne zaburzenia tarczycy mogą być czynnikiem ryzyka rozwoju zaburzeń emocjonalnych i depresyjnych. Powoduje to również częstsze występowanie celiakii u osób cierpiących na inne choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu 1, autoimmunologiczne choroby wątroby i zapalna choroba jelit. 

12. Bóle stawów i mięśni

Istnieje wiele powodów, dla których ludzie doświadczają bólu stawów i mięśni. Istnieje teoria, że ​​osoby z celiakią mają genetycznie zdeterminowany nadmiernie wrażliwy lub nadmiernie pobudliwy układ nerwowy. Dlatego mogą mieć niższy próg do aktywowania neuronów czuciowych, które powodują ból mięśni i stawów. Ponadto ekspozycja na gluten może powodować stan zapalny u osób z nadwrażliwością na gluten. Zapalenie może powodować powszechny ból, w tym w stawach i w mięśniach.

13. Drętwienie nóg i/lub ramion

Innym nieoczekiwanym objawem nietolerancji glutenu jest neuropatia, która obejmuje drętwienie lub mrowienie rąk i nóg. Ten stan jest powszechny u osób z cukrzycą i niedoborem witaminy B12. Może być również spowodowany toksycznością i spożyciem alkoholu. Jednak osoby z celiakią i wrażliwością na gluten są bardziej narażone na drętwienia, w porównaniu z osobami zdrowymi i niespożywającymi glutenu. 

14. Zaćmienie mózgu

„Mgła mózgu” odnosi się do poczucia, jakbyś nie potrafił jasno myśleć. Ludzie opisywali to jako zapomnienie, trudności w myśleniu, uczucie mętnienia i zmęczenie psychiczne. Posiadanie „mglistego umysłu” jest częstym objawem nietolerancji glutenu, dotykającym do 40% osób z nietolerancją glutenu. Ten objaw może być spowodowany reakcją na niektóre przeciwciała zawarte w glutenie.

Jeśli regularnie doświadczasz wyżej wymienionych objawów bez wyraźnej przyczyny, możesz reagować negatywnie na gluten. W takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem lub spróbować tymczasowo usunąć gluten z diety i sprawdzić, czy objawy ustąpią.

Może zainteresuję Cię także ten wpis: 14 najlepszych mąk bez glutenu

Ściskam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.