10 pokarmów, które dostarczą Ci więcej potasu niż banany

Potas jest niezbędnym minerałem i elektrolitem dla Twojego organizmu. Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, przenosi składniki odżywcze do komórek i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Odpowiednie spożycie potasu wynosi 4700 mg u zdrowych osób, ale niestety większość ludzi nie dostarcza wystarczającej ilości potasu w swojej diecie. Niektórzy ludzie zwracają się głównie ku bananom, ponieważ są one dobrze znane z wysokiego poziomu potasu, jeden banan średniej wielkości zawiera typowo 422 mg.

Poznaj inne, dobre źródła tego składnika:

Awokado

Awokado stało się ostatnimi czasy niezwykle popularne i modne. Nie bez powodu. Zawiera dobre tłuszcze i jest doskonałym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Jedna połowa awokado (100 gramów) zawiera 487 mg potasu. Jeśli zjesz całe, dostarczysz 20% dziennego zapotrzebowania na potas. Co więcej, awokado może pomóc osobom z wysokim ciśnieniem krwi, którym często zaleca się zwiększenie potasu i zmniejszenie spożycia sodu. Awokado, podobnie jak większość owoców, ma niską zawartość sodu- dostarcza 7 mg. Awokado jest bogate w składniki odżywcze- tylko połowa owocu dostarcza 10% dziennego zapotrzebowania na potas. Jest również bogate w witaminę K i kwas foliowy, a także pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Słodkie ziemniaki

Podobnie jak awokado, słodkie ziemniaki stają się coraz bardziej popularne i często są stosowane jako alternatywa dla zwykłych ziemniaków. Są szczególnie pożywnym sposobem na dostarczenie potasu- jeden średniej wielkości słodki ziemniak zawiera tego składnika 541 mg. Co więcej, słodkie ziemniaki są niskotłuszczowe, zawierają niewielką ilość białka i są dobrym źródłem złożonych węglowodanów i błonnika. Są także doskonałym źródłem witaminy A. Słodkie ziemniaki to świetny sposób na dodanie więcej potasu do swojej diety. 

Szpinak

Bez wątpienia szpinak jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw. Jedna filiżanka (156 gramów) mrożonego szpinaku zawiera 540 mg potasu. Około trzech filiżanek (100 gramów) surowego szpinaku zawiera 558 mg potasu. Szpinak dostarcza więcej potasu na porcję niż banan. Zawiera również szereg innych składników odżywczych, takich jak witaminę A, witaminę K, kwas foliowy i magnez.

Arbuz

Ten duży, smaczny, pełen wody owoc dostarczy Ci sporo potasu, bo aż 640 mg w dwóch większych porcjach. Co więcej, jest doskonałym źródłem witamin A i C, a także magnezu. 

Woda kokosowa

Woda kokosowa to fantastyczny, nawilżający napój. Jest to doskonała naturalna alternatywa dla napojów sportowych, ponieważ zawiera kluczowe elektrolity, które pomagają pobierać wodę do komórek, a jej naturalne cukry zapewniają energię podczas ćwiczeń i uzupełniają utracone zapasy glikogenu po. Jedna filiżanka (240 ml) wody kokosowej zawiera 600 mg potasu. Poza tym jest dobrym źródłem magnezu, wapnia, sodu i manganu.

Dynia piżmowa

Jedna filiżanka (205 gramów) dyni piżmowej może dostarczyć 582 mg potasu. Jest także doskonałym źródłem witamin A i C, witaminy E i magnezu. 

Suszone morele

Sześć suszonych moreli dostarcza 488 mg potasu. Owoce te są również dobrym źródłem błonnika i witamin A i E. Stanowią zdrową przekąskę. Suszone morele są świetną alternatywą dla bananów na zwiększenie ilości potasu w diecie. 

Boćwina szwajcarska

Te zielone warzywo liściaste jest bardzo pożywne. Tylko jedna filiżanka (178 gramów) gotowanej boćwiny zapewnia 961 mg potasu- to ponad dwukrotnie więcej niż jest w bananie. Jest też mało kaloryczne i jest dobrym źródłem błonnika. Boćwina szwajcarska jest czasem pomijana na rzecz innych zielonych warzyw liściastych, ale stanowi doskonałą bazę do sałatek i może być łatwo gotowana na parze lub smażona. Boćwina szwajcarska to odżywcze, ciemnozielone warzywo, które zawiera ponad dwa razy więcej potasu na ugotowany kubek niż banan.

Buraki

Jedna filiżanka lub około 170 gramów gotowanych buraków może dostarczyć 518 mg potasu. Dla tych, którzy chcą zwiększyć spożycie potasu, aby pomóc w zapobieganiu lub kontrolowaniu wysokiego ciśnienia krwi, buraki mogą mieć dodatkową zaletę. Ten korzeń warzywny zawiera również azotany, które- po przekształceniu w tlenek azotu – mają wpływ na funkcję naczyń krwionośnych i ogólny stan zdrowia serca. Buraki są również doskonałym źródłem kwasu foliowego.

Granat

Granaty są fantastycznym źródłem potasu, ponieważ jeden owoc może dostarczyć 660 mg. Co więcej, granaty są pełne witamin C i K, a także kwasu foliowego i mają wyższą zawartość białka niż większość owoców- 4,7 gramów na owoc.

Kluczem do uzyskania wystarczającej ilości potasu jest włączenie powyższych składników do swojej diety w odpowiedniej ilości. Smacznego.

Ściskam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.