10 najlepszych produktów do zwiększenia poziomu tlenku azotu

Tlenek azotu to aktywny biologicznie związek chemiczny, który spełnia wiele niezwykle ważnych funkcji fizjologicznych.

Pomaga naczyniom krwionośnym rozszerzać się w celu promowania prawidłowego przepływu krwi i może zapewnić szereg korzyści zdrowotnych, w tym poprawę wydajności ćwiczeń, obniżenie ciśnienia krwi i lepsze funkcjonowanie mózgu.

Zmiana diety jest jednym z najlepszych i najskuteczniejszych sposobów naturalnego zwiększenia poziomu tej ważnej cząsteczki.

Oto 10 najlepszych produktów, które poprawią Twój poziom tlenku azotu:

1. Buraki

Są bogate w azotany, które Twój organizm może przekształcić w tlenek azotu.

Według jednego z badań przeprowadzonego na 38 osobach dorosłych, spożywanie suplementu z buraków ćwikłowych zwiększyło poziom tlenku azotu o 21% po zaledwie 45 minutach.

Podobnie, inne badania wykazały, że picie 100 ml soku z buraków znacznie podniosło poziom tlenku azotu zarówno u mężczyzn jak i u kobiet.

Dzięki bogatej zawartości azotanów w diecie, buraki są powiązane z szeregiem korzyści zdrowotnych, w tym z poprawą funkcji poznawczych, lepszymi wynikami sportowymi i niższymi poziomami ciśnienia krwi.

2. Czosnek

Czosnek może zwiększać biodostępność tlenku azotu i może zwiększać poziomy syntazy tlenku azotu, enzymu, który przekształca L-argininę w tlenek azotu.

W jednym badaniu na zwierzętach wykazano, że starszy wyciąg z czosnku chwilowo zwiększył poziom tlenku azotu we krwi nawet o 40% w ciągu godziny od spożycia.

W innym badaniu z użyciem probówki stwierdzono, że wyciśnięty ekstrakt czosnku pomaga również zmaksymalizować ilość tlenku azotu, który może być wchłaniany przez organizm.

Zarówno badania na ludziach, jak i na zwierzętach wskazują, że zdolność czosnku do zwiększania poziomu tlenku azotu może mieć korzystny wpływ na zdrowie i może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić tolerancję wysiłkową.

3. Mięso

Mięso i owoce morza są doskonałym źródłem koenzymu Q10 lub CoQ10 – ważnego związku, który uważa się za wspomagający w utrzymaniu tlenku azotu w organizmie.

W rzeczywistości szacuje się, że średnia dieta zawiera 3-6 mg CoQ10, a mięso i drób dostarczają około 64% całkowitego spożycia.

Tłuste ryby i mięsa, takie jak wołowina, kurczak i wieprzowina, zawierają najwyższe stężenie CoQ10.

Badania pokazują, że zdobycie wystarczającej ilości CoQ10 w diecie nie tylko chroni tlenek azotu, ale może również poprawić wyniki sportowe, zapobiegać migrenom i promować zdrowie serca.

4. Gorzka czekolada

Ciemna czekolada zawiera flawonole – naturalnie występujące związki, które mają bogatą listę potężnych korzyści zdrowotnych.

W szczególności badania pokazują, że flawonole znajdujące się w kakao mogą pomóc w ustaleniu optymalnego poziomu tlenku azotu w organizmie, aby promować zdrowie serca i chronić komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Jedno 15-dniowe badanie u 16 osób wykazało, że spożywanie 30 gramów ciemnej czekolady dziennie prowadziło do znacznego wzrostu poziomu tlenku azotu we krwi.

Co więcej, uczestnicy doświadczyli spadku zarówno ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego – górna i dolna liczba odczytów ciśnienia krwi.

Ze względu na bogatą zawartość flawonoli wzmacniających tlenek azotu, ciemna czekolada została powiązana z poprawionym przepływem krwi, poprawioną funkcją mózgu i mniejszym ryzykiem chorób serca.

5. Zielona warzywa liściaste

Zielone warzywa, takie jak szpinak, rukola, jarmuż i kapusta są bogate w azotany, które zamieniają się w tlen (tlenek azotu) w Twoim ciele.

Zgodnie z jednym z przeglądów, regularne spożywanie pokarmów bogatych w azot, takich jak zielone warzywa liściaste, może pomóc w utrzymaniu wystarczających poziomów tlenku azotu we krwi i tkankach.

W jednym z badań wykazano nawet, że spożywanie posiłku zawierającego szpinak bogatego w azot zwiększa ośmiokrotne poziomy azotanu w ślinie i znacznie obniża skurczowe ciśnienie krwi.

Inne badania wykazały, że spożywanie zielonych liści o dużej zawartości azotanów może również wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i zaburzeń poznawczych.

6. Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny, limonki i grejpfruty, są doskonałym źródłem witaminy C, ważnej witaminy rozpuszczalnej w wodzie, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia.

Witamina C może zwiększać poziom tlenku azotu poprzez zwiększenie jego biodostępności i maksymalizację wchłaniania w organizmie.

Badania wskazują, że spożywanie owoców cytrusowych może wiązać się z obniżeniem ciśnienia krwi, poprawą funkcjonowania mózgu i mniejszym ryzykiem chorób serca- wszystko to może wynikać po części z ich zdolności do zwiększenia poziomu tlenku azotu.

7. Granat

Granat jest pełen silnych przeciwutleniaczy, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniem zachowując tlenek azotu.

Jedno badanie z użyciem probówki wykazało, że sok z granatów skutecznie chroni tlenek azotu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, zwiększając jednocześnie jego aktywność.

W innym badaniu na zwierzętach stwierdzono, że zarówno sok z granatów, jak i ekstrakt z owoców granatu były w stanie zwiększyć poziom syntezy tlenku azotu i zwiększyć stężenie azotanów we krwi.

Badania na ludziach i zwierzętach wykazały, że granat bogaty w przeciwutleniacze może poprawić przepływ krwi, co może być szczególnie korzystne w leczeniu takich schorzeń, jak wysokie ciśnienie krwi i zaburzenia erekcji.

8. Orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona są bogate w argininę, rodzaj aminokwasu, który bierze udział w produkcji tlenku azotu.

Niektóre badania sugerują, że włączenie argininy z pokarmów takich jak orzechy i nasiona w diecie może pomóc zwiększyć poziomy tlenku azotu w organizmie.

Na przykład jedno badanie z udziałem 2771 osób wykazało, że większe spożycie pokarmów bogatych w argininę wiązało się z wyższymi poziomami tlenku azotu we krwi.

Inne małe badanie wykazało, że suplementacja argininą zwiększała poziom tlenku azotu już po dwóch tygodniach.

Dzięki zawartości argininy i gwiezdnego profilu składników odżywczych regularne spożywanie orzechów i nasion wiązało się z niższym ciśnieniem krwi, zwiększeniem możliwości funkcji poznawczych i zwiększoną wytrzymałością.

9. Arbuz

Arbuz jest jednym z najlepszych źródeł cytruliny, aminokwasu, który przekształca się w argininę i ostatecznie tlenek azotu w Twoim ciele.

Jedno małe badanie wykazało, że suplementy cytruliny pomogły w stymulowaniu syntezy tlenku azotu już po kilku godzinach.

Tymczasem kolejne badanie z udziałem ośmiu mężczyzn wykazało, że picie 300 ml soku z arbuza przez dwa tygodnie doprowadziło do znacznej poprawy biodostępności tlenku azotu.

Ostatnie badania sugerują, że zwiększenie spożycia arbuza nie tylko zwiększa poziom tlenku azotu, ale może również poprawić wydajność ćwiczeń, obniżyć ciśnienie krwi i zwiększyć przepływ krwi.

10. Czerwone wino

Czerwone wino zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy i jest powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi.

Co ciekawe, niektóre badania wykazały, że picie czerwonego wina może również zwiększyć poziom tlenku azotu.

Jedno badanie z użyciem probówki wykazało, że traktowanie komórek za pomocą czerwonego wina zwiększyło poziom syntezy tlenku azotu, enzymu zaangażowanego w produkcję tlenku azotu.

Inne badanie z użyciem probówki miało podobne wyniki, podając, że niektóre związki znajdujące się w czerwonym winie wzmocniły syntazę tlenku azotu i zwiększyły uwalnianie tlenku azotu z komórek wyściełających naczynia krwionośne.

Z tego powodu nie jest zaskakujące, że umiarkowane spożycie czerwonego wina zmniejsza ciśnienie krwi i poprawia zdrowie serca.

Tlenek azotu jest kluczową substancją związaną z wieloma aspektami zdrowia, w tym regulacją ciśnienia krwi, wydajnością sportową i funkcjonowaniem mózgu.

Wykonanie kilku prostych zamian w diecie może być łatwym i skutecznym sposobem na naturalny wzrost poziomu tlenku azotu.

Spożywanie dużej ilości owoców, warzyw, orzechów, nasion i zdrowych pokarmów białkowych może zoptymalizować poziomy tlenku azotu, jednocześnie promując lepszy ogólny stan zdrowia w tym procesie.

<3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.